
دماسنج نفتی زیر صفر را نشان میدهد
قیمت برای یک بازار میتواند به مثابه یک دماسنج باشد که شرایط کلی حاکم بر اقتصاد را نشان میدهد. اگر قیمت نفت به صفر و کمتر از آن نزول یافته است از تغییرات گسترده در اقتصاد خبر میدهد. بنا بود طی چند دهه با جایگزین شدن سایر انرژیها و رونق خودروهای الکتریکی دوره نفت به پایان خود نزدیک شود و شاید نفت به جای انرژی بیشتر حنبه مواد اولیه برای صنایع پیدا کند. اما در شرایط کنونی نفت همچنان نقش مهمی را در بازار انرژی ایفا میکند پس چه اتفاقی رخ داده که نفت اینچنین شتابان سیر نزولی را در پیش گرفته است.
افت قیمت نفت به معنای نبود تقاضا و همچنین چشمانداز نگرانکننده از ادامه وضعیت کنونی در اقتصاد جهانی است. گرچه در نزول قیمت قرارداد آتی می WTI پر شدن ذخایر به واسه افزایش واردات از عربستان مطرح میشود اما در عین حال دماسنج نفتی از ضعف نگرانکننده تقاضا خبر میدهد. اقتصاد جهانی به حالت سکون درآمده و در این شرایط دماسنج نفتی نیز دمای زیر صفر را نشان میدهد.
تقاضا برای سوختهای فسیلی کم شده و این نیز ناشی از خانهنشینی و قرنطینه اقتصاد جهانی است. این وضعیت میتواند نشان از ضعف جابجایی کالاها حتی نیازهای اساسی جوامع خبر دهد و بر این اساس حتی اگر تولیدکنندهنیازهای اساسی و مواد غذایی در حال تولید باشند، اما در نبود سیستم حمل و نقلی که با سوختهای فسیلی کار میکند خطر بزرگی اقتصاد را تهدید میکند.
گرچه کرونا ویروسی تهدیدکننده دستگاه تنفسی به حساب میآید اما فعلا اقتصاد را فلج کرده است. ادامه این وضعیت میتواند عواقب ناگواری را در کل جهان به دنبال داشته باشد. همه امید نیز به کشف درمان و واکسن دوخته شده است و این در حالی است که اگر به فکر سناریوهای راهاندازی اقتصاد در همین وضعیت نباشیم رکود میتواند در نهایت به سناریوهای وحشتناکتری در اقتصاد تبدیل شود.
افت قیمت نفت آلارم هشدار برای اقتصادهای نفتی را نیز فعال کند. گرچه کشورهای عربی به ذخایر ارزی خود مینازند اما اقتصاد این کشورها سالهاست که نرخ ارز را به صورت مصنوعی پایین نگه داشته است. پین نرخ ارز کشورهای عربی جز با تزریق منابع حاصل از صادرات نفت و دیگر سوختهای فسیلی امکانپذیر نبوده است. در شرایطی که اقتصاد این کشورها را به شدت به واردات وابسته نگه داشته و با توجه به عدم تنوع در ساختار اقتصادی سقوط و سطوح پایین قیمت نفت درنهایت میتواند شوکهای عظیمی را برای اقتصادهای نفتی به دنبال داشته باشد. همانطور که ایران چندین بار چنین شوکهای سنگینی را تجربه کرده است.
پس اگر دماسنج نفتی جهان به زیر صفر رفته است این ریسک کل اقتصاد جهانی را تهدید میکند. دمای زیر صفر اقتصاد از ادامه افزایش آمار بیکاری در کل جهان خبر میدهد و زخمهایی که به بدنه اقتصاد جهانی وارد شده بعید است درمدت زمان کوتاهی حتی با فرض حذف کامل کرونا التیام یابد. باید منتظر ماند و امیدوار بود که سرمای زیرصفر اقتصادی در روزهای پایانی خود قرار داشته باشد و موج گرما در نیمکره شمالی حداقل بتواند کرونا را زمینگیر کند.
اما در این میان برخی از تحلیلهای اشتباه در فضای مجازی دست به دست میشود. همانطور که مشاهده شد افت دیروز قیمت قرارداد نفتی آتی اثر خود را امروز در دیگر قراردادهای آتی نفت آمریکا و برنت نیز منعکس کرده است. قیمت هر بشکه سبد نفتی اوپک نیز دیروز به ۱۴.۱ دلار رسیده است؛ قیمتهای نقدی با یک روز تاخیر به بازار میرسند.
بر این اساس با عدم آشنایی با قراردادهای آتی و معاملات نفت احتمال ارائه تحلیلهای اشتباه کاملا وجود دارد. در شرایطی که اخبار از منفی شدن قیمت نفت نیز داغ است طبیعتا هر مطلب حتی غیر دقیق را به عنوان تحلیل به عموم ارائه میدهند.
دیدگاه شما