
آشنایی با تحلیل بنیادی سهام (قسمت اول)
- فرشاد کریمی
- 279 روز پیش
- 9:43 ق.ظ
در سالهای اخیر,علاقهی سرمایهگذاران به بازار سهام رشد چشمگیری داشته است؛ اگرچه پتانسیل بالای بازدهی بازارهای سهام موجب جذب سرمایهگذاران بسیاری شده است ولی تعداد کمی از این سرمایهگذاران آمادگی رویارویی با زیانهای عظیم ناشی از سرمایهگذاری در سهام نامناسب را دارند.
بنابراین بسیار مهم است که پیش از سرمایهگذاری، شرکتهایی را که قصد داریم در آنها سرمایهگذاری کنیم بهخوبی بشناسیم.
در این سری مقالات یکی از روشهای متداول تحلیل سهام یعنی روش تحلیل بنیادی سهام و نیز اصطلاحات و تعابیر مربوط به این شاخه از تحلیل را بهصورت روزانه معرفی خواهیم کرد.
واژهی Fundamental در لغت به امور اساسی و بنیادی و Analysis هم به تجزیه و تحلیل و موشکافی چیزی اطلاق میشود. به این ترتیب معنای عبارت Fundamental Analysis، تحلیل بنیادی، یکی از اصطلاحات علم مدیریت است.
تحلیل بنیادی در اصطلاح علم مدیریت به تحلیلی گفته میشود که با ارزیابی اطلاعات موجود در صورتهای مالی، گزارشهای مربوط به صنعت و عوامل اقتصادی و با بررسی چشمانداز فعالیتهای شرکت به تعیین ارزش واقعی (ذاتی) سهام و بازده سهام میپردازد.
البته چنین تحلیلی را میتوان برای تخمین ارز یک کشور یا یک محصول مشخص مانند نفت تعمیم داد؛ اما کاربرد اصلی آن در بازار سهام است.
اگر چه بشر از قرنها قبل با مقولهی سرمایهگذاری سر و کار داشته، ولی تفکر در انتخاب سرمایهگذاری در سهام شرکتها از میان شرکتهای رقیب با استفاده از تحلیل بنیادی، از اواسط قرن نوزدهم قابل پیگیری است.
_تحلیلگران بنیادی بهدنبال آن هستند که تغییرات قیمت آتی (آینده) سهام را با بررسی عاملهایی که بر روی قیمت سهام تأثیر دارند پیشبینی نمایند.
ارزش سهم از دیدگاههای مختلفی قابل محاسبه و بررسی است، دو مورد مهم از این دیدگاهها که در تحلیل بنیادی کاربرد دارد، ارزش بازار سهم و ارزش ذاتی سهم است:
ارزش بازار
ارزش بازاری سهم، ارزش معامله و خرید و فروش آن سهم در بازار است. یعنی همان ارزشی که معاملهگران، روزانه با آن سر و کار دارند.
ارزش ذاتی
ارزش ذاتی، ارزش واقعی و اقتصادی هر سهم است. از این ارزش برای توجیه اقتصادی بودن و بهصرفه بودن یک سرمایهگذاری استفاده میشود. در تحلیل بنیادی هدف اصلی بهدست آوردن همین ارزش ذاتی سهام است.
با به دست آوردن ارزش ذاتی سهام بهکمک تحلیل بنیادی و مقایسهی آن با ارزش بازار میتوان به نتایج زیر رسید:
الف- اگر ارزش بازار، کمتر از ارزش ذاتی سهام باشد، خرید سهم، اقتصادی و بهصرفه است و یا در صورتی که سهم را از قبل در اختیار داشتهایم نگهداری آن بهصرفه است.
ب- اگر ارزش بازار، بیشتر از ارزش ذاتی باشد، سهام باید فروخته شود.
ج- اگر ارزش بازار و ارزش ذاتی باهم برابر باشند، نشاندهندهی تعادل است. در آن صورت سهام (و یا سایر داراییها) بهطور صحیح قیمتگذاری شده است.
در قمسمت بعدی از این سری مقالات شما را با عوامل موثر بر ارزش ذاتی سهام آشنا خواهیم گرد.
دیدگاه شما